نماد سایت آمود ابنیه

آموزش حرفه ای اتوکد به صورت رایگان – قسمت اول

آموزش حرفه ای اتوکد به صورت رایگان – قسمت اول

اتوکد نرم افزار پیچیده ای نیست. شما با صرف زمانی به نسبت کم برای یادگیری می توانید ترسیم های مد نظر خوتون را انجام بدید.

ولی برای نقشه کشی حرفه ای و سریع در اتوکد و انجام شیت های فنی دقیق در کمترین زمان، مسئله به راحتی یاد گرفتن مبتدی اتوکد نیست و البته در کنار آسان نبودن آموزش حرفه ای اتوکد شیرینی خاصی برای علاقه مندان نیز به همراه دارد.

در این مقاله سعی می کنیم مسیری از نقشه کشی حرفه ای در اتوکد را برای شما ترسیم و نکات حرفه ای نقشه کشی با این نرم افزار رو یادتون بدیم.

توجه بکنید که خیلی از این دستور ها ممکنه در دسترستون باشن ولی خیلی از مبتدی ها کاربرد اون دستور بخصوص رو در نقشه کشی متوجه نیستند.

سعی می کنیم ترفند ها رو با کاربرهاشون یاد بدیم که سرعت کارتون بالاتر بره و کارتون دقیق تر بشه.

شما می تونید به قسمت ویدئوها هم سر بزنید.

ویدئوهای آموزش حرفه ای اتوکد ، شما رو به خوبی یاری خواهند کرد.

 

1 – اختصاص یک لایه ثابت برای اندازه گذاری یا دایمنشن :

در حین کار با اتوکد و طراحی یا ترسیم هر نقشه ای بخصوص پلانها و دیتیل ها نیاز به اندازه گذاری متوالی و کنترل اندازه ها داریم.

در حین کار احتمالا با لایه های مختلفی ترسیمتون رو انجام میدید و هر مرحله اگر برای دایمنشن گذاری بخواهید از لایه ای که برای اندازه گذاری در نظر گرفتید استفاده کنید نیاز به تعویض لایه که آسان هم نیست دارید.

یا اینکه با هر لایه ای اندازه گذاری رو انجام بدید و در آخر کار یکجا اندازه گذاری را به لایه خودش ببرید که خالی از خطا نیست.

برای همین در شروع کار لایه اندازه گذاری را لایه جاری یا کارنت کرده و دستور دایمنشن را با تایپ dim یا انتخاب از نوارابزار فعال و با تایپ L و سپس زدن اینتر یا اسپیس لایه جاری را به عنوان لایه همیشگی اندازه گذاریهایتان انتخاب نموده و اگر لایه دیگری لایه جاری شما باشه و  بخواهید اندازه گذاری کنید همیشه با لایه خودش روی کار ظاهر میشه.

می تونید لایه مد نظر را پس از تایپ L در صورتی که در صفحه کارتون موجود دارید روش کلیک و به این صورت به لایه اندازه گذاری اختصاص بدید.

آموزش ویدئویی این مطلب را می توانید از اینجا مشاهده کنید.

2- دستور oops و تفاوت آن با Undo :

Oops برای بازگرداندن هر چیزی که پاک شده کاربرد داره ولی آندو برای بازگرداندن هر عملیاتی که انجام شده. یعنی oops فقط با دستور erase کار میکنه.

خوب شاید فکر کنید آندو جامع تره و هیچ وقت نیاز نیست از oops استفاده بشه.

خیلی وقتها پیش میاد که ما یه قسمتی از کارمون رو به دلایل مختلف پاک می کنیم و شروع می کنیم به ترسیمات مختلف و بعد از مدتی از پاک کردن قسمت قبلی کار پشیمان میشیم در حالی که تمامی اون کارهایی که بعد پاک کردن انجام دادیم را می خواییم حفظ کنیم و اگه از آندو استفاده کنیم اون مراحل پاک میشن.

اینجاست که oops به دادتون میرسه و با حفظ کارتون قسمت پاک شده رو بهتون برمی گردونه.

3- دستور Tcircle :

ممکنه تصمیم داشته باشید دور نوشته هاتون در اتوکد کادری مثلا دایره یا مستطیل اضافه کنید.

معمولا نوشته بدون کادر خیلی خوب به چشم نمیاد و نوشته رو میشه با کادر های لایتش کرد.

کشیدن دستی کادر دور نوشته به واسطه اسنپ خاصی که اتوکد برای تکست در نظر می گیره و اینکه طول نوشته ها هم با هم یکی نیست معمولا کار خیلی سختیه. ولی دستور TCircle این کار رو براحتی براتون انجام میده.

شما می تونید بعد نوشتن همه تکست ها در هر کجای کارتون با روش های انتخاب هوشمند اتوکد آنها را انتخاب و با دستور تی سیرکل و انتخاب سه حالت مستطیل یا دایره یا اسلاتز و فاصله کادر از نوشته براحتی دور نوشته هاتون کادر بندازین.

 

 

4- ترسیم Breakline یا خط شکست:

منظور خطی است که برای قطع کردن یک المان ترسیم شده ادامه دار استفاده می شود.

مثلا در ترسیم خیابان در سایت پلان انتهای ترسیم خیابان خط شکست میذاریم که نشان بدیم اون گذر ادامه داره ولی ما ترسیم نکردیم.

دیده ام که خیلی از تازه کارها با لاین اقدام به ترسیم آن می کنند در حالی که این علامت در نوار ابزار بالا و در قسمت Express Tools در Breakline symbol موجود می باشد.

شما قادر به وارد کردن سایز برای خط شکست و مشخص کردن راستای آن هستید.

5- ابزار انتخاب Qselect :

خیلی مهمه که شما بتونیم دسته خاصی از شکل ها و ترسیمات و آبجکتهای کارتون رو بصورت دسته بندی شده انتخاب کنید.

فرض کنید شما برای اندازه گذاریتون دو نوع دایمنشن استایل استفاده کردید و می خوایید مثلا لایه یکی از انواع اندازه گذاریتون رو عوض کنید.

اگه طرحتون شلوغ باشه پیدا کردن همه خطوط اندازه کاریست بینهایت سخت.

ابزار Qselect این امکان رو به شما میده که انتخاباتون رو بر اساس ویژگی های خاص و متنوع انجام بدید.

مثلا در مورد مثالی که زدیم شما می تونید بر اساس دایم استایل خطوط اندازه گذاری مد نظرتون رو براحتی انتخاب کنید. به عکس زیر توجه کنید:

در خط اول شما میتونید محدوده ای که می خوایید ابزار کیوسلکت براتون انتخاب کنه رو مشخص کنید در غیر این صورت بر روی همه ترسیماتتون کار میکنه.

مورد دوم آبجکت تایپ نوع آبجکت از نظر اینکه خط یا دایره یا اس پی لاین یا پلی لاین یا خط اندازه یا … هست  رو مشخص می کنید.

در خط سوم و Properties نوع فاکتور اون آبجکت رو در نظر می گیرید.

مثلا در مورد مثال ما لایه، رنگ، دایم استایل، نوع خط، ضخامت خط و … میتونه انتخاب بشه.

ما دایم استایل رو انتخاب می کنیم و پایین در کادر Value نوع دایم استایل رو مشخص می کنیم.

ما با این ابزار حتی امکان انتخاب خطوط مثلا کمتر از 20 سانتی متر یا مثلا بیشتر از 300 سانتی متر رو داریم.

به این صورت که آبجکت تایپ رو میذاریم روی لاین و پراپرتیز رو روی length و در قسمتOperator کمتر از یا بیشتر از رو انتخاب وبا Value اعداد رو مشخص میکنیم و با اوکی کردن اون خطوط های لایت و آماده اعمال هر گونه دستوری هستند.


فیلم آموزش رایگان نرم افزار اتوکد فقط در سه ساعت – کاری بینظیر از گروه آموزش شرکت آمود ابنیه


6- از بین بردن ارور و نوشته Autodesk Educational در فایل معیوب :

بعضا پیش میاد که فایل اتوکد بنا به دلایلی از قبیل اینکه مثلا از نرم افزارهای دیگه ای به اتوکد Import میشه هنگام باز کردن یک ارور روی صفحه اتوکد ظاهر می شود.

در هنگام پرینت یا پلات گرفتن نیز دور تا دور کادر پلات عبارت Autodesk Educational درج میشه که جلوه خوبی نداره.

برای از بین بردن این ایرادات کافی است فایل دارای ایراد را باز نموده و با فرمت DXF آن را Save as گرفته و اتوکد را ببندید. سپس فایل DXF را باز کرده و این بار با فرمت DWG آن را Save as بگیرید و باز هم اتوکد را ببنیدید و این بار فایلDWG  را باز کنید. می بینید که ارور موقع باز شده نمایش داده نمی شود و چنانچه بخواهید پرینت بگیرید دیگر عبارت Autodesk Educational دور کادر پرینت شده وجود ندارد.

7- کم کردن حجم فایل اتوکد با دستور Purg:

اتوکد از هر چیزی که به صفحه کار آن وارد شده باشه چنانچه حتی اون آبجکت حذف هم شده باشه یه مشخصاتی رو حفظ می کنه.

مثلا اگه شما بلاکی رو به صفحه بیارید و اون رو پاک کنید توی لیست بلاکها نشان می دهد.

یا اگه آبجکتی رو از فایل دیگه وارد اتوکد بکنید اطلاعات اون آبجکت مثل لایه ها و رنگ و … به صفحه جدید اضافه شده و با پاک کردن اون آبجکت اطلاعات اون باقی می مونن و این ها باعث بالا رفتن حجم فایل و در مواردی پایین آمدن سرعت کار میشن.

دستور Purg  با میانبر Pu تمامی این اطلاعات رو پاک کرده و به تمیزی فایل شما و کم شدن حجم آن می انجامد.

برای این کار پس از تایپ Pu و اجرای پرج چندیk مرحله روی عبارت Purg All پایین کادر باز شده کلیک کنید تا زمانی که غیر فعال شود.

کادر پرج را بسته و فایل را سیو کنید.

اگر به قسمت لایه ها توجه کنید می بینید که بعضی از لایه ها حذف شده اند و حجم فایل کم شده است.

همچنین با دستود Overkill که در مورد بعدی توضیح داده شده نیزمی توان به کاهش حجم بیشتر فایل کمک کرد.

8- پاک کردن خطوطی که روی هم ترسیم شده اند به کمک دستور Overkill :

در حین ترسیم و بر اثر بی دقتی یا مسائل خاص در حال ترسیم ممکن است خطوطی روی هم ترسیم شوند.

در این حالت اتوکد سیستمی رو داره که خطوط رو بر اساس اولویت ترسیم و یا با انتخاب ما توسط نوار ابزار  Draw Order (تایپ کنید Draworder و خط رویی رو انتخاب کرده و Under objects رو کلیک کنید و خط رویی رو بفرستید پایین تا خط زیری نشان داده شود.) روی بقیه خطوط نشان می دهد.

این خطوط ممکنه در یک لایه و رنگ و نوع خط داشته باشند یا ممکن است متفاوت باشند.

به هر حال خطی که بصورت کامل زیر یک خط دیگر است مگر حالت کمکی داشته باشد هیچ نقشی در ترسیمات ما ندارد.

بنابراین در انتهای ترسیم ها با تایپ عبارت Overkill دستور Overkill را اجرا و تمامی خطوطی که کاملا زیر یک خط قرار گرفته اند را پاک کنید.

پس از اجرا باید محدوده ای که میخواهید اوورکیل بشه رو انتخاب کنید و در صفحه اورکیل در قسمت Tolerance عددی ذکر شده که نشان دهنده فاصله خطوط از هم هست یعنی اگر چنانچه خطوط از هم به اندازه ذکر شده در تلورانس فاصله هم داشته باشند بصورت روی هم در نظر گرفته می شوند.

توجه بکنید که وجود خطوطی روی خط اصلی مشکلاتی نیز از نظر فنی برای ترسیم بوجود می آورد.

چون اسنپهای خطوط زیری به همان اثر بخشی خطوط بالایی کار می کنند و ممکن است در طول ترسیمات به اشتباه انتخاب و ایراداتی رو در مسیر طراحی دقیق ما بر اساس اندازه های مد نظرمون به وجود بیارند.

واحد آموزش شرکت معماران آمود ابنیه امیدوار است در اولین قسمت آموزش حرفه ای اتوکد تونسته باشم توضیحات خوب وکارامدی را برای شما عزیزان ارائه دهم.


مطالب پیشنهادی برای شما:

خروج از نسخه موبایل